پشتیبانی آنلاین
۹۸۹۱۵۴۶۰۲۰۲۲+
پشتیبانی آنلاین

  +۹۸۹۱۵۴۶۰۲۰۲۲

روش های خاکورزی و کشت ذرت

اشتراک گذاری:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Pinterest
print
امتیاز این مطلب:
5/5

روش های خاکورزی و کشت ذرت

روش های خاکورزی و کشت ذرت

دانه ها و بذرهای ذرت به خاکی گرم، مرطوب، با هوا و تنفس خوب و همچنین به خاکی به اندازه کافی ریز نیاز دارند تا برای جوانه زنی سریع، تماس خوبی بین بذر و خاک برقرار کند. برای تولید ذرت می توان از روش های خاکورزی و کشت ذرت که متفاوت هستند استفاده کرد. این سیستم ها ممکن است شامل خاکورزی اولیه و/یا ثانویه یا همان خاکورزی مرسوم، کم خاکورزی یا بدون عملیات خاکورزی قبل از کاشت باشد. از هر روشی که برای خاکورزی استفاده می شود یک بستر کاشت ایده آل باید موارد زیر را دارا باشد:
• کنترل علف های هرز، از جمله اهداف اصلی از خاکورزی از بین بردن علف های هرز می باشد البته نه به معنای آنکه همه علف های هرز زیر خاک دفن بشوند بلکه قطع علف های هرز هدف اصلی است.
• حفظ رطوبت، مخصوصا در مزارع دیم و با کمبود آب از اهیمت بالایی برخوردار است.
• حفظ یا بهبود شرایط خاک، از لحاظ کیفیت دانه بندی و حفظ ساختمان خاک
• حفاظت از کیفیت آب، در جهت جلوگیری از اسیدی یا بازی شدن و یا شور شدن آب.
• کنترل فرسایش بادی و آبی، مخصوصا با ریز شدن بیش از حد ذرات خاک و یا شخم های بسیار عمیق، فرسایش بادی و آبی بیشتر می شود.
• متناسب با ادوات کاشت باشد، با توجه به اینکه ممکن است از ادوات متفاوتی برای کشت ذرت استفاده بشود، باید با در نظر گرفتن روش کاشت ذرت اقدام به خاکورزی نمود تا بستری کاملا آماده برای کشت با توجه به نوع کارنده مهیا گردد.
یکی از اهداف روش های خاکورزی و کشت ذرت، فراهم کردن روش و راهی برای تولید ذرت به صورت سودآور و به صرفه و افزایش درآمد و در عین حال به حداقل رساندن فرسایش خاک در اثر باد و آب است تا بتوان به صورت پایدار از خاک برای کشت سالیان متمادی استفاده کرد. سیستم های خاک ورزی و کاشت که این هدف را انجام می دهند اغلب به عنوان سیستم های خاکورزی حفاظتی توصیف می شوند. این سیستم ها که خود شامل انواعی می باشد و شامل بی خاک ورزی، کم خاکورزی و خاکورزی نواری می شود، به کشاورزان مختلف، مخصوصا کشاورزان نواحی گرم و و خشک مثل اکثر نقاط ایران، توصیه می شود. البته این یک موضوع جهانی است و در کشورهای مختلف اجرا می شود. به طور مثال در یکی از ایالت های آمریکا، مساحت ذرت های کشت شده به روش بی خاکورزی یا کشت مستقیم از کمتر از 5 درصد در سال 1990 به تقریبا 30 درصد تا سال 2004 افزایش یافته است (شکل زیر). سایر سیستم‌های خاک‌ورزی حفاظتی در سال‌های اخیر کاهش یافته‌اند و خاکورزی سنتی با کاهش قابل توجهی رو به رو بوده است و همین طور کم خاکورزی یا خاکورزی نواری، استقبال زیادی نداشته اند. اگرچه تخمین‌هایی از خاک‌ورزی نواری در دسترس نیست و ممکن است در دسته خاک‌ورزی سنتی یا معمولی گنجانده شود. سیستم‌های خاک‌ورزی حفاظتی نسبت به خاک‌ورزی کامل مزایایی دارند، زیرا اثرات نامطلوب بر کیفیت آب را به حداقل می‌رسانند. همین طور با حفظ رطوبت خاک؛ کاهش فرسایش خاک؛ و نیروی کار و انرژی مورد نیاز همراه هستند که همه از ویژگی های بسیار مثبتی می باشند که در مقالات دیگر هم به آنها اشاره شده است.
البته برای استفاده از شکل زیر نیاز به تعریف یک سری اصطلاحات می باشد که عبارتند از، No-Till به معنای بی خاکورزی، Ridge-Till به معنای خاکورزی پشته ای یا نواری، Multch-Till خاکورزی مالچی و پخش مالچ روی سطح خاک، Reduced-Till به معنای کم خاکورزی و Conv-Till به معنای خاکورزی سنتی و معمولی می باشد.

روش های خاکورزی و کشت ذرت

در خاک‌ورزی حفاظتی، سطح خاک از اثرات فرسایشی باد، باران و آب جاری محافظت می‌شود. مقاومت در برابر این عوامل فرساینده یا با محافظت از سطح خاک با بقایای گیاهی از محصولات قبلی، یا رشد گیاهان و یا با افزایش زبری سطح با نرم نکردن کامل سطح خاک یا افزایش نفوذپذیری خاک حاصل می شود. تلفات فرسایش آبی برای سیستم های مختلف خاکورزی در جدول زیر نشان داده شده است. فرسایش خاک به طور دقیق به معنی میزان خاکی است که از یک هکتار زمین کم می شود و از دسترس خارج می گردد. حالا یا بوسیله باد به اطراف پراکنده می شود و یا با آب به نقاط دیر و اعماق برده می شود. در این جدول میزان فرسایش خاک پس از کشت ذرت در بقایای سه محصول آورده شده است. در بقایای خود ذرت، در بقایای سویا و در بقایای گندم را شامل می شود. ضمن اینکه همان طور که در جدول دیده می شود، ذیل هر نوع از بقایا دو ستون دیده می شود که یکی میزان پوشش سطح زمین با استفاده از بقایای گیاهی بر حسب درصد و دیگری میزان فرسایش خاک بر حسب تن بر ایکر می باشد. ناگفته نماند که ایکر یک واحد انگلیسی برای سطح کشت می باشد که معادل 0.4 هکتار یا 4 هزار متر می باشد.

روش های خاکورزی و کشت ذرت


هدف مشترک سیستم‌های خاک‌ورزی حفاظتی کاهش تلفات فرسایش خاک کمتر از مقدار تحمل از دست دادن خاک یا مقدار T است. تحمل از دست دادن خاک تخمینی از حداکثر نرخ سالانه فرسایش خاک است که می تواند بدون تأثیر بر بهره وری محصول در یک دوره پایدار رخ دهد. تحمل از دست دادن یا تحمل فرسایش خاک برای زمین های زراعی کانزاس به طور معمول در محدوده 4 تا 5 تن در هر ایکر در سال است که معادل 10 تا 12.5 تن در هر هکتار در سال می باشد.

روش های خاکورزی و کشت ذرت

مقدار بقایای لازم برای جلوگیری از فرسایش خاک، به عوامل متعددی مانند شرایط و الگوهای اقلیمی، فرسایش پذیری خاک، ناهمواری سطح، طول مزرعه، طول و شیب زمین، شیوه های کشت و سایر اقدامات حفاظتی بستگی دارد. یک قانون کلی این است که 30 درصد از بقایا، پس از کشت روی سطح خاک باقی بماند، در جایی که فرسایش آبی، یکی از مشکلات اصلی است. مزارع نسبتاً مسطح را می توان با حداقل 15 تا 20 درصد بقایای گیاهی در برابر فرسایش آبی محافظت کرد. مزارع با شیب های تندتر یا طولانی تر ممکن است به مقادیر بیشتری از بقایای سطحی نیاز داشته باشند. در مواردی که فرسایش بادی نگرانی اصلی است، باید بقایای محصول قبلی به صورت ایستاده نگه داشته شود و از کف درو نشوند تا مقابل باد مقاومت کنند. مخصوصا اینکه نگه داشتن ته کلش ها با ارتفاع 10 تا 20 سانتی متری، مزیت بیشتری برای گرفتن برف در طول ماه های زمستان دارد. در شرایط خاص، خاکورزی حفاظتی به تنهایی ممکن است به اندازه کافی از سطح خاک در برابر تلفات فرسایش محافظت نکند. در این شرایط، خاک‌ورزی حفاظتی را می‌توان با سایر روش‌های حفاظتی، مانند خط‌کشی، کانتورینگ، برش نواری، یا بادشکن ادغام کرد تا حفاظت لازم را فراهم کند.

روش های خاکورزی و کشت ذرت

تحقیقات طولانی مدت نشان داده است که ذرت را می توان با موفقیت با سیستم های خاک ورزی حفاظتی کشت کرد. مدیریت و برنامه ریزی دقیق مهم است. توزیع یکنواخت بقایای گیاهی، کنترل موثر علف های هرز، قرار دادن مناسب بذر در خاک، تنظیم صحیح ادوات کارنده، آزمایش خاک و مدیریت کود همگی در تولید ذرت در خاک ورزی حفاظتی مهم هستند و باید مدیریت صحیح را در اعمال آنها به کار برد.
بسیاری از تولیدکنندگانی که برای اولین بار ذرت بدون خاکورزی را امتحان می کنند، پس از کشت سویا، این کار را انجام می دهند. چون مشکلات کاشت کمتری در سویا-ذرت وجود دارد زیرا سویا بقایای کمتری نسبت به سایر محصولات تولید کرده، بقایای به راحتی مدیریت می شود و خاک به طور کلی نرم می ماند.
کاشت به روش بی خاکورزی ذرت برای خاک هایی که دارای زهکشی متوسط تا خوب هستند مناسب است. خاک‌ها اغلب در طول فصل رشد در شرایط بدون خاک‌ورزی خنک‌تر و مرطوب‌تر می‌مانند. در حالی که حفظ رطوبت خاک بوسیله بی خاکورزی در دوره های خشک یا زمان هایی که با کاهش بارندگی مواجه هستیم، یک مزیت است، اما در طول دوره رشد می تواند به معنای کاشت دیرتر، کندتر جوانه زدن بذر، تاخیر در رسیدن و طولانی تر شدن مدتی بشود که بذرها در معرض آفات هستند. این شرایط می تواند منجر به کاهش عملکرد در شرایط بدون خاکورزی، به ویژه در مناطق خنک و مرطوب، و در خاک هایی با زهکشی ضعیف شود. بتحت این شرایط، یعنی در مناطق پرباران یا خاک های با زهکشی ضعیف، سایر سیستم‌های خاک‌ورزی حفاظتی، مانند خاک‌ورزی نواری، کم خاکورزی یا خاکورزی پشته ای ممکن است انتخاب‌های بهتری باشند.

روش های خاکورزی و کشت ذرت

خاکورزی نواری برخی از مزایا را فراهم می کند و از برخی از مشکلات سیستم های معمولی و بدون خاکورزی جلوگیری می کند. شخم زدن یک نوار 8 تا 10 اینچی در پاییز یا بهار یک محیط مساعد در اوایل فصل برای رشد و نمو ذرت فراهم می کند. با باقی مانده کمتر روی ردیف، خاک می تواند در شرایط معمولی خنک و مرطوب در اوایل بهار، سریعتر خشک و گرم شود. در 3 سال آزمایش با بقایای گندم، دمای خاک به طور مداوم 4 تا 6 درجه فارنهایت در ردیف‌های خاک‌ورزی شده گرم‌تر از ردیف‌های بدون خاک‌ورزی بود. رشد محصول در اوایل فصل، جذب مواد مغذی و عملکرد برای ذرت در کشت نواری بیشتر از ذرت در بی خاکورزی بود. بقایای حفظ شده در فاصله خاکورزی نشده بین ردیف ها، رطوبت خاک را حفظ کرده و خاک را از فرسایش باد و آب محافظت می کند.
خاکورزی نواری به ادوات خاصی نیاز دارد همانطور که بی خاکورزی به ادوات کشت مستقیم یا دیم کارها نیاز دارد. طرح ها و ادوات مختلفی برای این اهداف از سوی تولیدکنندگان به بازار معرفی شده است.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 اظهار نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره بنوان

گروه بازرگانی بنوان یک تیم حرفه ای است که با توجه به اهمیت توسعه مکانیزاسیون در حوزه صنعت ادوات کشاورزی و حاکمیت وضع نابسامان در این حوزه که اغلب ناشی از سوء رفتار برخی از تولید کنندگان و توزیع کنندگان سود جو، که آن هم متاثر از به روز نبودن دانش کشاورزان و عدم رسیدگی کافی مسئولین به این امر مهم می باشد، ورود به عرصه توزیع ادوات کشاورزی کرده است.

بنوان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

آخرین مقالات

در خبرنامه ما عضو شوید

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و تخفیف ها زودتر از دیگران آگاه میشوید.

سبد خرید
Facebook Email Instagram YouTube Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد