تاریخچه تراکتور مسی فرگوسن
تاریخچه تراکتور مسی فرگوسن بر میگردد به سال 1847 میلادی، زمانی که دانیل مسی، شرکت ریخته گری و ماشین سازی “نیوکاسل” را در شهر نیوکاسل کانادا تاسیس کرد. چندین سال بعد، هارت مسی، پسر دانیل مسی، نام کارخانه را به “مسی” تغییر نام داد.
در سال 1847، دانیل ماسی، کارخانه ریخته گری و ماشین آلات نیوکاسل را در نیوکاسل فعلی، انتاریو تأسیس کرد. این شرکت در ابتدا با مونتاژ قطعاتی از ایالات متحده، تعدادی از اولین کوبنده های مکانیکی جهان را ساخت، اما در نهایت تجهیزات خود را طراحی و ساخت. پسر دنیل ماسی، هارت ماسی، نام شرکت را به شرکت تولیدی Massey تغییر داد.
در سال 1879، شرکت به تورنتو نقل مکان کرد و به زودی به یکی از کارفرمایان برجسته شهر تبدیل شد. این مکان در خیابان کینگ غربی در خیابان استراچان واقع شده بود، که محل نمایشگاه سابق تورنتو، محل قصر کریستال تورنتو، درست در جنوب پناهگاه دیوانگان استان و شمال زندان مرکزی بود. مجموعه عظیم کارخانه ها، متشکل از یک سایت 4.4 هکتاری (11 هکتاری) با کارخانه و دفتر مرکزی در خیابان 915 کینگ غرب (که اکنون بخشی از دهکده آزادی است)، به یکی از شناخته شده ترین ویژگی های شهر تبدیل شد. این شرکت بیشتر گسترش یافت و شروع به فروش محصولات خود در سطح بین المللی کرد. از طریق کمپین های تبلیغاتی گسترده، به یکی از شناخته شده ترین برندها در کانادا تبدیل شد. کمبود نیروی کار در سراسر کشور نیز به جذابیت تجهیزات مکانیزه این شرکت کمک کرد.
سال 1879، کارخانه مسی به تورنتو کانادا انتقال یافت.
در سال 1891 دو شرکت مسی و هریس(A.Harris,Son and Company) با یکدیگر ادغام شدند و شرکت مسی-هریس شکل گرفت. این شرکت بزرگترین سازنده ادوات کشاورزی در امپراتوری انگلستان شد (کانادا جزئی از امپراتوری انگلستان است).
مسی با شرکتی به نام “سایر” (L.D.Sawyer & Company) برای تولید موتورهای بخار، همکاری خود را شروع کرد و شرکتی جدا از مسی-هریس، با نام سایر-مسی راه اندازی کرد. این همکاری تا سال 1910 بیشتر ادامه نیافت. بعد از آن مسی تصمیم گرفت بر روی موتورهای احتراق داخلی با روغن کار کند.
در سال 1910، شرکت “دروگر جان استون” (Johnston Harvester) آمریکایی را خرید و خود را توسعه داد.
در همین بین که مسی مشغول به توسعه کار خود بود، آن طرف اقیانوس ها، شخصی به نام “هری فرگوسن”، در انگلیس، مشغول کار روی سیستم های تراکتور بود و توانست سیستم اتصال سه نقطه تراکتور را در سال 1926 اختراع کند. فرگوسن یک مهندس و مبتکر ایرلندی بود که علاوه بر کار روی ادوات کشاورزی، به علاقه مندی های دیگر خود از جمله پرواز می پرداخت. وی اولین ایرلندی بود که هواپیمای خودش را ساخت و در آن پرواز کرد. هری همچنین اولین شخصی بود که چهار چرخ محرک برای ماشین فرمول یک تولید کرد.
در سال 1930 شرکت مسی-هریس، اولین تراکتور داخلی خود را ساخت که می توانست کارهای متعددی انجام دهد و به اصطلاح همه کاره بود. همچنین در همین سال، توزیع انحصاری محصولات خود را در استرالیا به شرکت “هیوویکتور مک کی” (H.V.McKay) داد و آن شرکت نام خود را به مک کی-مسی-هریس تغییر داد. شرکت مک کی تولید اولین کمباینی که توانایی انجام عملیات برداشت، خرمن کوبی و جداکردن دانه را باهم انجام می داد، در کارنامه داشت.
سال 1936 فرگوسن با شرکت براون برای تولید تراکتور وارد همکاری شد و شرکت فرگوسن-براون شکل گرفت. اما این همکاری مدتی طول نکشید و همکاری قطع شد.
بعد از آن فرگوسن با شرکت فورد وارد مذاکره شد و در نهایت در سال 1939 تراکتور فورد با همکاری فرگوسن و فورد تولید شد. اما این محصول اقبالی در بازار نداشت و پس از مدتی این همکاری نیز به اتمام رسید.
در فاصله 1939 تا 1945 که جنگ جهانی دوم در حال وقوع بود، شرکت مسی-هریس قراردادهای نظامی زیادی را با ارتش آمریکا بست و برای آن ها انواع تراکتور، تانک و خودروی خودران توپ خانه تولید کرد.
بعد از جنگ جهانی، شرکت فرگوسن توانست اولین تراکتور خود را در سال 1946 با نام TE20 تولید کند. تولید موفق این محصول باعث شد دو سال بعد نسخه آمریکایی تراکتور خود با نام TO20 را روانه بازار آمریکا کند که برخلاف تراکتور فورد، موفقیت خوبی در بازار داشت.
در سال 1953 اتفاق بزرگی رخ داد. دو شرکت مسی-هریس و فرگوسن وارد مذاکره شدند و در نهایت ادغام شدند و شرکت مسی-هریس-فرگوسن شکل گرفت.
شرکت جدید در سال 1955 دو شرکت استرالیایی مک کی و “دروگر سان شاین” (Sunshine Harvester) را خریداری کرد تا نفوذ خود را در بازار استرالیا بیشتر کند.
در سال 1957 اولین تراکتور شرکت جدید مسی-هریس-فرگوسن با نام MF35 روانه بازار گردید. مسی فرگوسن طیف گسترده ای از وسایل نقلیه کشاورزی را توسعه داد و سهم زیادی در بازار در سراسر جهان به ویژه در اروپا دارد. در دسامبر 1957، MF35 که اولین تراکتور مارک Massey Ferguson بود از کف کارخانه خارج شد. این یک طرح فرگوسن بود که زندگی خود را در سال 1955 با فرگوسن 35 آغاز کرد که اغلب به دلیل موتور و گیربکس طلایی به “شکم طلایی” لقب داده می شد. 35 ها بسیار محبوب بودند و در سراسر بریتانیا، استرالیا، ایرلند و ایالات متحده فروخته می شدند. اینها توسط مدلهای اولیه دیگری مانند 65 (تزریق غیر مستقیم MK1) 65 (تزریق مستقیم MK2) دنبال شدند.
در سال بعد این شرکت تصمیم گرفت نام خود را کوتاهتر کند و به مسی-فرگوسن تغییر نام داد.
در سال 1959 دو خرید دیگر توسط شرکت انجام شد. شرکت لاندینی ایتالیا و شرکت موتور پرکینز انگلیس. این شرکت در سال 1966، 32% شرکت اسپانیایی “ابرو” (Ebro یا موتور ایبریکا) را هم خرید.
سال 1969 خط تولید خودروهای برفی با نام “اسکی ویز” (ski whiz) را راه اندازی کرد.
در سال 1971 شرکت آرژانتینی “رین استال” (Rheinstahl) را خرید تا تاثیر خود را در بازار آرژانتین بیشتر کند.
خریدهای شرکت همچنان ادامه داشت تا آن جا که در سال 1973 شرکت آلمانی تراکتور “ایچر” (Eicher) و در سال 1974 شرکت آلمانی “هانومگ” (Hanomag) را که لوکوموتیو بخار، تراکتور، کامیون و تجهیزات نظامی تولید می کرد، خرید. شرکت ایچر زمان زیادی نماند و پس از مدت کوتاهی فروخته شد.
سال 1977 به خاطر بازار ضعیف خودروی برفی، خط تولید اسکی ویز متوقف شد. در همین ایام اوضاع و احوال شرکت بسیار به هم ریخته شده بود و وضعیت مالی شرکت رو به سقوط بود که شرکت در سال 1978 اعلام کرد شرکت ضرر ده شده است.
این شرکت مجبور شد در سال 1979 شرکت هانومگ را پس از یک خسارت بزرگ 250 میلیون دلاری بفروشد. در همین سال، شرکت آلمانی فولوکس پیشنهاد خرید 51% شرکت را داد، اما این تقاضا توسط مدیر وقت آقای بلک(Conrad Black)، رد شد.
سال بعد مدیر وقت استعفا داد و یکی از سهامداران به نام آرگوس، با اهدای سهام خود به “برنامه بازنشستگی کارمندان”، توانست یک وثیقه 250 میلیون دلاری از دولت بگیرد تا شرکت را سرپا نگه دارد.
در دهه 1980، این شرکت سهام شرکت اسپانیایی ابرو را به نیسان فروخت. همچنین قسمتی از اموال خود را به شرکت مسی کمباین داد.
سال 1986 شرکت مسی-فرگوسن به “وریتی” (Varity Corporation) تغییرنام داد. همچنین شرکت استرالیایی مک کی تعطیل شد.
سال 1988 شرکت مسی کمباین ورشکسته شد و تمام اموال آن را شرکت مسی-فرگوسن خرید.
کم کم در بررسی تاریخچه تراکتور مسی فرگوسن به سالهایی میرسیم که مدیریت شرکت با مشکلات مدیریتی مواجه می شود. این شرکت در سال 1989 66% شرکت لاندینی را به شرکت “آرگو” ایتالیایی (ARGO SpA) و بعد مقداری دیگر را به شرکت ژاپنی “ایسکی” (Iseki) فروخت.
سال 1990، شرکت آخرین خرید خود را انجام داد. شرکت “درمان دیزل استافورد” (Dorman Diesel of Stafford) خریداری و با شرکت پرکینز ادغام شد.
در همین اوضاع نابسامان، در همان سال، شرکتی دیگری در زمینه ادوات کشاورزی در آمریکا، با نام “آگکو” (AGCO) تاسیس شد.
در سال 1992 شرکت استرالیایی مک کی فروخته و تخریب شد. در این زمان مدیران داخلی تصمیم به خرید قسمتی از شرکت گرفتند و نام آن را “فرمک” (Fermec) گذاشتند.
از سال 1995، شرکت نوظهور آگکو شروع به خرید دارایی های شرکت مسی-فرگوسن (یا همان وریتی) کرد.
سال 1996 قسمتی از شرکت با شرکت “لوکاس اتومبیل” ادغام و شرکت “لوکاس وریتی” (Lucas Varity) شکل گرفت. شرکت پرکینز و استافورد نیز جزو اموال این شرکت بود. پرکینز در سال 1988 به کاترپیلار فروخته شد. شرکت لوکاس وریتی بعدها توسط شرکت آمریکایی TRW خریداری شد.
در سال 1999 همکاری خود را با شرکت آرژانتینی رین استال قطع کرد.
سال 2000 باقی مانده شرکت لاندینی به آرگو فروخته شد.
در سال 2001 نیز شرکت فرمک به شرکت “ترکس” (Terex) آمریکایی فروخته شد و تا این زمان مابقی اموال شرکت توسط آگکو خریداری شده بود.
در سال 2012 شرکت آگکو تاسیسات خود را در جکسون آمریکا گسترش داد تا فروش محصولات خود را به امریکای شمالی بیشتر کند.
هم اکنون تمام امتیازات شرکت مسی-فرگوسن متعلق به شرکت آگکو آمریکایی است و محصولات خود را با برند مسی-فرگوسن می فروشد.
آگکو علاوه بر آن، محصولاتی با برند “چلنجر” (Chalenger) برای آمریکای شمالی و مدل های خاصی برای شرکت ژاپنی ایسکی تولید می کند.