پشتیبانی آنلاین
۹۸۹۱۵۴۶۰۲۰۲۲+
پشتیبانی آنلاین

  +۹۸۹۱۵۴۶۰۲۰۲۲

سرعت کاری ادوات خاکورزی

اشتراک گذاری:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Pinterest
print
امتیاز این مطلب:
5/5

سرعت کاری ادوات خاکورزی

سرعت کاری ادوات خاکورزی

یکی از موارد مهم در کار با ادوات کشاورزی سرعت کاری یا سرعت پیشروی آنها می باشد. سرعت پیشروی از جمله مواردی است که تأثیر زیادی را هم بر کیفیت کاری ادوات دارد و در صورت دقت در اتخاذ سرعت مناسب، می تواند کیفیت بالایی را در خاکورزی با استفاده از ادوات مختلف در نظر گرفت. بعضی ادوات با سرعت کاری بالاتر کارایی بهتری دارند در مقابل بعضی دیگر از ادوات خاکورزی کشاورزی در سرعت کاری پایین و سنگین کار کردن تراکتور بهتر کارایی دارند مضافا که سرعت کاری ادوات خاکورزی را نمی توان به صورت جدا در نظر گرفت و بحث کرد و باید دیگر شرایط مثل نوع خاک و هدف خاکورزی را هم در بررسی سرعت پیشروی مناسب تراکتورها در نظر گرفت. با توجه به تنوعی که ادوات کشاورزی از خاکورزی تا برداشت دارند، هر کدام به نحوی با سرعت مناسب در ارتباط هستند.

سرعت کاری ادوات خاکورزی

ادوات خاکورزی چون با خاک در تماس هستند و مهمترین تأثیر را در خاک دارند از این جهت حساس به شمار می آیند. علاوه بر این با توجه به کشت بذر در بستر خاک و لزوم دانه بندی درست خاک برای افزایش باروری و جوانه زنی بذرها، این اهمیت بیشتر می شود. بعضی بذرها درشت هستند مثل بذرهای ذرت، نخود، لوبیا و بعضی بذرها مثل بذرهای مثل یونجه، بذور سبزیجات و …  ریز هستند. همین ریزی و درشتی بذور، عملیات خاکورزی آنها را قدری متفاوت می کند که باید در سرعت پیشروی تراکتور در نظر گرفته شود. در ادامه مطالب را در ارتباط با ادوات خاکورزی به صورت خاص ذکر می کنیم.

سرعت کاری گاوآهن

متداول ترین ادوات خاکورزی گاوآهن ها هستند. گاوآهن های برگرداندار همانطور که قبلا هم گفته شده به توان زیادی برای کشش نیاز دارند و اصولا پیشروی با سرعت زیاد با آنها، برای تراکتورهای سبک کار سختی می باشد. وقتی سرعت کم باشد، خاکی که توسط سوک برش خورده و روی صفحه برگردان گاوآهن بالا می آید، به خوبی پرتاب نمی شود و در نتیجه خاک به خوبی خرد نشده و کلوخ های درشتی بر جای می گذارند که منجر به افزایش نیاز به عملیات ثانویه خاکورزی و صرف زمان بیشتر برای خاکورزی می شود و منجر به اتلاف هزینه و زمان می گردد. از طرفی اگر با سرعت زیادی گاوآهن و عملیات شخم انجام بشود خاک با سرعت از صفحه برگردان جدا شده و با فاصله پرتاب می شود و در ادامه خاک بسیار ریز می شود و در نتیجه احتمال دارد که فرسایش خاک را در پی داشته باشد. پودر شدن خاک یکی از نتایج سرعت پیشروی بیش از حد می باشد که در آن ساختمان خاک به هم ریخته و فرسایش آبی و بادی خاک را در پی دارد و به تدریج می تواند کیفیت خاک را کاهش داده و حتی غیر قابل کشت کند.
در ادامه یک سری نکات را به صورت تیتروار در رابطه سرعت کاری ادوات خاکورزی به خصوص گاوآهن مطرح می کنیم.
– افزایش سرعت پیشروی تراکتور منجر به افزایش کشش و نیروی مورد نیاز برای عملیات می شود.
– در حالتی که سرعت پیشروی زیاد می شود در صورتی که حساسیت به بار زیاد باشد، عمق شخم کم می شود. البته می توان حساسیت را کم کرد ولی توان کششی خیلی زیاد می شود. همینطور چون خاک شتاب بیشتری می گیرد.
– با افزایش سرعت پیشروی قطر و اندازه کلوخ ها به طور قابل توجهی کوچک می شود و باعث پودر شدن خاک می شود. چون خاک با شدت بیشتر به صفحه برگردان برخورد کرده و برگردانده می شود.
– متعاقبا هر چه سرعت پیشروی کمتر باشد خاک کامل برگردانده نمی شود و کلوخ های بزرگتر برجای می ماند که نیاز به عملیات ثانویه خاکورزی را بیشتر می کند.
– با افزایش سرعت پیشروی میزان بکسوات بیشتر می شود. چون نیاز به کشش زیادتر می شود و در صورت عدم جوابگویی توان تراکتور بکسوات به طور فزاینده بیشتر می شود.
– افزایش در سرعت کاری ادوات خاکورزی، سایش قطعات درگیر با خاک را افزایش می دهد و عمر آنها را کوتاه کرده و استهلاک را بیشتر می کند. به دلیل افزایش شدت عملیات و شتاب بیشتری که در سرعت بیشتر وجود دارد.
– هرچه سرعت گاواهن زدن بیشتر باشد، پودر شدن خاک، بیشتر می شود اما استهلاک قطعات، بکسوات و حتی فشار به تراکتور بیشتر می شود.

سرعت کاری ادوات خاکورزی

سرعت کاری چیزل یا چیزل مرکب

بین شاخه های چیزل فاصله وجود دارد (حدود 60 سانتی متر) که باعث می شود در حین کار، تمام خاک در عرض کار، مستقیما با شاخه های چیزل در تماس نباشد. چیزی که باعث می شود خاک موجود در فاصله بین شاخه های چیزل هم خرد شود، سرعت چیزل است. یعنی وقتی چیزل با سرعت مناسب حرکت کند، این خاک خرد می شود و اگر آرام حرکت کند، خاک به درستی خرد نمی شود. سرعت مناسب برای چیزل زدن با توجه به نوع خاک، بین 6 تا 9 کیلومتر بر ساعت است که هرچه خاک سبک تر باشد، سرعت هم بیشتر است. برای رسیدن به این سرعت می توانید در تراکتور 399 از دنده یک سبک لاک پشتی (دنده یک سبک نیمه) استفاده کنید.
اگه از روبرو به پایه های چیزل نگاه کنیم، می بینیم که بین پایه های جلو و عقب چیزل، فاصله وجود دارد. یعنی اینکه حین کار، تمام خاک مستقیما با پایه های چیزل درگیر نمی شود. دلیلی که باعث میشود خاک بین پایه ها هم خرد شوند، سرعت هست. پس سرعت کار در کیفیت چیزل زدن خیلی موثر است.
هرچه سرعت بیشتر باشد، عرض کار تاثیر تیغه های چیزل در خاک بیشتر می شود، یعنی خاک بیشتری خرد شده و همچنین خاک نرم تر میشود. سرعت مناسب کار با چیزل بنا به نوع خاک، متفاوت است که بین 6 تا 9 کیلومتر در ساعت است یعنی هرچه خاک سنگین تر باشد، سرعت پایین تر است، اما نباید کمتر از 6 کیلومتر در ساعت باشد.

سرعت پیشروی روتیواتور

سرعت پیشروی در روتیواتور از پیچیدگی نسبی بیشتری برخوردار است. یکی از تنظیمات مهم روتیواتورها سرعت پیشروی می باشد. با افزایش سرعت رو به جلو تراکتور، اندازه قطعات خاک درشت تر می شود و سطح به جای مانده پس از عملیات، درشت تر و خشن تر می باشد. در مقابل هر چه سرعت پیشروی کمتر باشد، چون زمان بیشتری روتور و تیغه های برای فعالیت در یک قسمت از زمین در اختیار دارد، ذرات خاک ریزتر شده و خاک پودر شده ای را بر جای می گذارند. در ادامه توضیح بیشتری را راجع به این موضوع ارائه می دهیم.
وقتی که سرعت محور دوار و سرعت رو به جلو تراکتور متناسب باشد، در هنگام چرخش محور دوار، فاصله ای بین خاک بریده نشده در جلو محور دوار و سطح خارجی تیغه بوجود می آید. درواقع این یک گپ است که بین خاک دست نخورده در جلو محور و سطح خارجی تیغه ایجاد می شود. با افزایش عمق شخم، این فاصله به تدریج کاهش یافته و تیغه ها در تماس دائم با خاک بهم نخورده خواهند بود.

سرعت کاری ادوات خاکورزی

روش های تعیین و تغییر سرعت تراکتور

به طور کلی در تراکتور به دو نحو می توان سرعت پیشروی را تغییر داد. یکی با استفاده از گاز دستی و دیگری با استفاده از گاز پدالی که هر کدام از اینها باید در جای درست خود استفاده بشوند. گاز پدالی بیشتر برای انتقال بین مزارع و حرکت روی جاده مناسب است که سرعت های پیشروی متفاوتی مورد نیاز می باشد. در حین کار با ادوات کشاورزی از قبیل خاکورزی، سمپاشی و غیره مجاز نیستیم مرتب سرعت پیشروی را تغییر دهیم. بلکه باید با گاز دستی دور موتور را به اندازه دلخواه تغییر داد و برای تغییر سرعت از تغییر دنده استفاده کرد. مخصوصا برای کار با ادواتی که از شافت خرمنکوب تراکتور استفاده می کنند مثل سمپاش ها. چون نیاز به سرعت دورانی ثابتی از طرف شافت دارند، باید سرعت با موتور با استفاده از گاز دستی ثابت شده و برای تغییر سرعت پیشروی از تغییر دنده بهره گرفت.
برای استفاده از بعضی ادوات، تراکتور باید با سرعت خاصی حرکت کنه. مثلا برای چیزل زدن سرعت تراکتور باید حدود 8 کیلومتر بر ساعت باشد.
برای این کار، اگه تراکتور سرعت سنج یا کیلومتر شمار داشته باشد از آن استفاده میشود. اما اگه سرعت سنج نداشته باشد یا خراب باشد، چطور میتوان سرعت تراکتور را تنظیم کرد؟
یک روش عملی برای تنظیم سرعت تراکتور وجود دارد تا اگر به هر دلیلی نتونستید سرعت تراکتور را تعیین کنید، از آن روش استفاده کنید.
ابتدا یک علامت روی زمین در کنار مسیر حرکت تراکتور قرار بدید و بعد 10 متر جلوتر یه علامت دیگه بذارید. عدد 36 رو تقسیم بر سرعت مدنظر کنید. جواب میشود مدت زمانی که تراکتور فاصله بین دو علامت یعنی10متر رو باید طی کند. این مدت زمان بر حسب ثانیه هست.
مثلاً اگه سرعت مدنظر ۴ کیلومتر بر ساعت باشد، ۳۶ تقسیم بر ۴ میشه ۹ ،یعنی تراکتور فاصله بین دو علامت رو باید در ۹ ثانیه طی کند
برای ادامه کار با همین سرعت، دنده تراکتور رو تغییر ندید و با همین دور موتور ادامه بدهید. اگه دور سنج تراکتور خراب باشد، ناچارا باید صدای موتور تراکتور رو در همین حالت به خاطر بسپارید، و با همین مقدار صدا، کار را ادامه بدهید. یا سرعت حرکت را، چشمی به ذهن بسپرید و ادامه بدهید. برای مطمئن شدن میتوانید ، هرچند وقت سرعتتان را با این روش مجددا بررسی کنید تا اشتباهی رخ ندهد .
البته یک روش اصولی تر هم استفاده از جدول سرعت می باشد که در تراکتورهای فرگوسن ایرانی وجود دارد. در جدول سرعت مشخص شده است که در دنده مورد نظر اعم از سبک و سنگین و در هر دو موتوری، سرعت پیشروی تراکتور چه مقدار است که می توانید به آن مراجعه کنید. می توان یک سری توضیحات جدا و کامل را در رابطه نحوه استفاده از جدول سرعت تراکتورها در دیگر مقالات ارائه کرد.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 اظهار نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درباره بنوان

گروه بازرگانی بنوان یک تیم حرفه ای است که با توجه به اهمیت توسعه مکانیزاسیون در حوزه صنعت ادوات کشاورزی و حاکمیت وضع نابسامان در این حوزه که اغلب ناشی از سوء رفتار برخی از تولید کنندگان و توزیع کنندگان سود جو، که آن هم متاثر از به روز نبودن دانش کشاورزان و عدم رسیدگی کافی مسئولین به این امر مهم می باشد، ورود به عرصه توزیع ادوات کشاورزی کرده است.

بنوان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

آخرین مقالات

در خبرنامه ما عضو شوید

با عضویت در خبرنامه از آخرین اخبار و تخفیف ها زودتر از دیگران آگاه میشوید.

سبد خرید
Facebook Email Instagram YouTube Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد