سرویس و نگهداری موتور تراکتور
موتور تراکتور شما مانند قلب در بین اجزای تراکتور شماست و اگر شروع به خراب شدن یا فرسودگی کند، بهره وری کار را بسیار پایین می آورد. شما باید از تراکتور و ادوات خود مراقبت کرده تا از تعمیرات و خرابی های پرهزینه جلوگیری کنید. همه موتورها نیاز به تعمیرات و نگهداری معمولی و رایج دارند و با سرویس به موقع آنها، می توان جلوی بسیار از هزینه ها و خرابی ها را گرفت. در این مقاله چندین مرحله و نکات برای حفظ و افزایش طول عمر موتور تراکتور شما را بیان می کنیم.
سرویس های رایج در موتور تراکتور
در حالی که برخی از افراد ممکن است نیاز به تعمیر و نگهداری معمول موتور تراکتور خود را نادیده بگیرند، این کاری است که باید هر دو ماه یا هر 200 ساعت از زمان کار انجام شود. برخی از قطعات کلیدی که باید روی آنها تمرکز کرد فیلتر هوا، سیستم خنک کننده و روغن می باشد. واقعیت آن است که نگهداری از موتورهای تراکتورهای شما زمان کمی می برد، اما باعث می شود که قطعات موتور به خوبی کار کنند و به شما اجازه می دهد سال ها به کار خود ادامه دهید. در ادامه مقاله برخی از سرویس های رایج در سرویس و نگهداری موتور تراکتور ارائه می شود.
1. فیلتر هوا را تمیز کنید: اگر فیلتر هوا با خاک، گرد و غبار و زباله مسدود شده باشد، موتور شما به درستی کار نمی کند. هنگام تمیز کردن فیلتر، باید به محیط اطراف نیز نگاهی بیندازید تا ببینید آیا چیزی در سیستم گیر کرده است یا خیر. این به تجهیزات شما اجازه می دهد تا نرم تر کار کنند و عملکرد را بهبود بخشند.
2. همیشه از روغن موتور مناسب تراکتور خود استفاده کنید: استفاده از نوع مناسب روغن برای عملکرد طولانی مدت موتور شما مهم است. روغن از لحاظ کیفیت و حجم باید متناسب با موتور تراکتور مورد نظر باشند.
3. همه تسمهها و شیلنگها را از نظر ساییدگی و پارگی بررسی کنید: تسمه ها و شیلنگها به مرور زمان به دلیل استفاده زیاد فرسوده میشوند، بنابراین هر ماه کمی وقت بگذارید تا این موارد را برای هرگونه مشکل احتمالی بررسی کنید. همچنین باید در اسرع وقت تسمه هایی را که دارای ترک یا سوراخ هستند تعویض کنید زیرا این امر می تواند منجر به مشکلات جدی در موتور شود.
4. به طور مرتب سطح روغن را بررسی کنید: یکی از سادهترین و آسانترین راهها برای جلوگیری از خرابی موتور، بررسی منظم سطح روغن است. همچنین اطمینان حاصل کنید که از روغن توصیه شده برای موتور خود استفاده می کنید. اگر زمان تعویض روغن فرا رسیده است، تمام روغن کهنه را تخلیه کرده، آن را با روغن تمیز جدید جایگزین کنید و دوباره سطح آن را بررسی کنید.
نکات مهم در رابطه با سرویس و نگهداری موتور تراکتور
- بعضی از کشاورزان معتقد هستند که در بعضی از مدل های پیش صافی هوا، باید روغن ریخته شود تا خاک را به خود جذب کند اما در این مدل پیش صافی پره هایی وجود دارد که باعث میشود درون فیلتر حالت گردبادی ایجاد بشود و در نتیجه به دلیل نیروی گریز از مرکز ذرات درشت به دیواره های فیلتر بچسبند و داخل فضای داخلی می افتند و در نتیجه هوای پاکتری وارد فیلترها می شود. بنابراین به هیچ عنوان داخل این پیش صافی روغن نریزید، فقط چند وقت یکبار آن را تمیز کنید.
- بعضآ پیش می آید که موتور تراکتور منظم کار نمی کند یا به اصطلاح ریپ می زند. اگر موتور تراکتور شما هر چند دقیقه ریپ می زند و از داخل موتور صدای تق تق به گوش می رسد یک علت آن می تواند خرابی سوپاپ شمع گرمکن باشد، چون وقتی شمع گرمکن خراب باشد، سوخت به طور مداوم وارد منیفولد هوا شده، و باعث ریپ زدن موتور تراکتور می شود.
- یکی از مشکلاتی که در موتورهای تراکتور احتمال دارد، داشتن دود سیاه است. سیاه بودن دود خروجی از اگزوز موتور می تواند مربوط به موتور، پمپ انژکتور و یا سوزن های پمپ های انژکتور می باشد. البته یک سری دلایل ساده هم می تواند داشته باشد مثل اینکه مسیر ورود هوا به موتور به طور کامل باز نباشد که می تواند ناشی از گرفتگی فیلترها باشد. وقتی که هوا به طور کامل به موتور نمی رسد موجب می شود تا سوخت به صورت غلیظ بسوزد و دود سیاهی را هنگام سوختن تولید کند. برای بررسی این موضوع، کافی است هواکش و اتصالات مربوطه رو از روی موتور باز کنید. اگر دود سیاه کم شد یا کامل رفع شد، مسیر هوا دچار گرفتگی است در موتورهایی که توربو شارژ یا به اصطلاح سوپر دارند، اگر توربو شارژ خراب باشد یا مسیر هوا از توربو به موتور دچار نشتی باشد، ممکن است باعث دود سیاه شود. برای چک کردن نشتی مسیر هوا، می توانید دست خودتان را در حین کار موتور، از نزدیکی لوله های هوا عبور دهید تا خروج هوا را در صورت نشتی احساس کنید. همچنین اگر مسیر دود از موتور به توربو شارژ دچار نشتی باشد، باعث می شود توربو شارژ به اندازه کافی نچرخد و هوای کافی به موتور نرسد. برای چک کردن این مورد کافی است دست خود را از این مسیر بگذرانید یا به مسیر دود از موتور به توربو نگاه کنید. قسمت هایی که نشتی دارند، دوده گرفته اند و سیاه شده اند نکته آخر اینکه اگر این مسیرها نشتی دارند اما دود سیاه ندارید، باز هم نشتی ها را رفع کنید، چون باعث افت قدرت موتور می گردد.
- از جمله اطلاعاتی که به کشاورزان در رابطه با سرویس و نگهداری موتور تراکتور کمک می کند بحث تنفس طبیعی یا توربو شارژ در تراکتور است. خوراک دهی هوا به موتورهای تراکتور به دو روش تنفس طبیعی یا توبوشارژ انجام می شود. در حالت طبیعی تحت مکشی که پیستون موتور حین پایین رفتن ایجاد می کند، هوا پس از عبور از فیلتر ها به داخل محفظه احتراق کشیده می شود. اما در حالت توربو شارژ با اضافه کردن یک وسیله، هوا با یک نیروی اضافی بالاجبار به داخل موتور خورانده می شود و حجم هوای بالایی به داخل موتور کشیده می شود که در نتیجه آن سوخت به طور کامل سوزانده می شود و بازدهی مصرف سوخت بیشتر شده و توان بالاتری هم موتور تولید می کند.به طور مثال یک شعله آتش تا زمانی که به طور طبیعی در حال سوختن باشد، مثل تنفس طبیعی موتور است. اما اگر شعله را باد بزنیم، آتش شعله ور تر شده و بهتر می سوزد. نسل قدیم توربو شارژها، سوپر نامیده می شدند که به وسیله زنجیر می چرخیدند. بعدها توربو شارژها اختراع شدند که با انرژی دود خروجی موتور می چرخند و کارایی بهتری دارند. با وجود اینکه دیگر از سوپر استفاده نمی شود، اما اسم آن هنوز بین تعمیرکارها باقی مانده است و به توربو شارژ، سوپر می گویند.
- یکی از سوالات مهم کشاورزان این است که چه روغن موتوری بخرم؟ هر قسمت تراکتور، روغن مخصوص به خودش را دارد مثل موتور، گیربکس، توپی چرخ ها و … هر کدام از این روغن ها ویژگی های زیادی دارند مثل غلظت، کیفیت، نقطه ریزش، شاخص گرانروی و … دو ویژگی بسیار مهم که برای خرید روغن باید آن ها را بدانیم: ۱.غلظت ۲.کیفیت مقدار غلظت معمولا بر حسب استاندارد جهانی SAE روی محصولات نوشته می شود و بعد از عبارت SAE یک یا چند عدد درج می شود. مقدار این عدد هرچه بیشتر باشد، روغن غلیظ تر (سفت تر) است، مثلا روغن 50-20 از روغن 40-10 فقط غلیظ تر است. روغن موتور مناسب برای تراکتور 475 در دفترچه دستگاه، برای مناطق معتدل، روغن W40-15 توصیه شده است.
- در ادامه بحث راجع به سرویس و نگهداری موتور تراکتور باید گفت که یکی از ویژگی های مهم روغن موتور که لازم است به آن توجه شود، کیفیت روغن است که بر اساس استاندارد api مشخص می شود. روی ظرف های روغن موتور، بعد از عبارت API ،کیفیت روغن نوشته می شود. برای موتورهای دیزل(گازوئیلی) ،مثل تراکتور، حرف اول همیشه c هست. مقدار بعد از C کیفیت را مشخص می کند، که هر چه به انتهای حروف الفبا نزدیک تر باشد کیفیت بیشتر است. مثلا روغن با حرف B داری کیفیتی بالاتر از حرف A هست، بنابراین روغن CB کیفیت بیشتری نسبت به CA دارد. حرف S هم برای موتورهای بنزینی هست که کیفیت آن به همین روش مشخص می گردد. کیفیت مورد استفاده توسط سازنده دستگاه مشخص می گردد و در دفترچه آن ثبت می شود. به عنوان مثال کیفیت روغن موتور توصیه شده برای تراکتور 475، CH4 است. استفاده از روغن با کیفیت بالاتر، آسیبی به دستگاه شما نمی رساند و حتی بهتر است، اما از کیفیت پایین تر به هیچ عنوان استفاده نکنید.
- در تراکتورها دو نوع پمپ سوخت وجود دارد که عبارتند از پمپ های آسیابی و پمپ های کتابی. در تراکتورهایی که پمپ انژکتور آنها از نوع آسیابی یا همان پمپ کوچک است، یک پمپ دیگر قبل از پمپ انژکتور وجود دارد که به آن پمپ مقدماتی یا پمپ سه گوش می گویند وظیفه اصلی این پمپ رساندن سوخت از باک به پمپ انژکتور است داخل این پمپ یک صافی وجود دارد که جلوی ورود آلودگی ها را به پمپ می گیرد، اگر این صافی کثیف شود، سوخت به خوبی به پمپ انژکتور نمی رسد و پمپ انژکتور با توجه به فشار بالایی که دارد، ممکن است از یک قسمت هوا را به داخل بکشد و سیستم سوخت هوا بگیرد هوا گرفتن سیستم سوخت می تواند باعث خوب کار نکردن موتور و یا حتی خاموش شدن آن گردد صافی داخل پمپ سه گوش را باید هر ۵۰۰ ساعت کار تمیز کرد.